Levesbáró

Minden, amit a levesekről érdemes tudni

2017. feb 20.

A kihagyhatatlan pikáns vaddisznó raguleves

írta: Levesbáró
A kihagyhatatlan pikáns vaddisznó raguleves

Avagy a kevés vadételeink klasszikusa


vaddiszno_raguleves.jpg

Nagyon finom vaddisznó levest ettem Duna Residence Dunaszentmiklós hotelben a hétvégén,http://dunaresidence.hu/ gondoltam megosztom veletek. Egy kicsit hosszabb lesz a bevezető, de hátha sikerül nektek is kedvet csinálni egy látogatásra ebbe a nagyon szép apartman hotelbe a Gerecse egyik nagyon szép helyére. Ami nem mellékesen természetvédelmi terület. Nagyon közel a Neszmélyhez a Hilltop borászathoz, ami már önmagában is program lehet. (persze vigyázat a helyi rendőr is vadul szondáztat az átvezető úton!) Tatához, és természetesen Tatabányához ahol két érdekes strand illetve élményfürdő is van,  Vértesszőlőshöz az ősleletek meglátogatásához. Na meg persze Komáromba az erődhöz való kirándulás is kitűnő program.  Mi most egy ...

Tovább Szólj hozzá

Programajánló Különleges leves Magyaros leves húsos leves

2017. feb 15.

Palócleves

írta: Levesbáró
Palócleves

Mikszáth Kálmán tiszteletére

palocleves.jpg

Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban   létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira ízlett neki. Bár nálunk a családban párom nem szereti az ürühúst, meg amúgy is nagyon nehéz a férfiasságától megfosztott hím birka húsához manapság hozzájutni, ezért sertéslapockából készítettem. De ha te az eredeti recepthez ragaszkodsz, akkor akár Írországban, vagy Ausztráliában könnyebben hozzájutsz. Ha nincs, kedved megfőzni hamarosan közeledik a nagy Húsvéti Hollókői „autós zarándoklat”, egyszer ...

Tovább Szólj hozzá

Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei

2017. feb 05.

Curry-s spenótos rizses lencseleves

írta: Levesbáró
Curry-s spenótos rizses lencseleves

Tavasz a télben

curry-is_lencses_rizses_spenotleves.jpg

Ilyenkor kora tavasszal már nagyon vágyunk az üde friss zöld ételekre. Nem csoda, mert szervezetünk vitamintartalékai kezdenek kiürülni. Belsőnk kihegyezve jelzi, hogy mire van szükségünk. Valószínű, hogy ennek köszönhetően megláttam a Spar-ban a nagyon szép baby spenótot, azonnal megvettem, mondván milyen jó lesz majd a zöldsalátába. Miután rizses lencselevest főztem ebédre, egy hirtelen ötlettől vezérelve megmostam és a főzés vége felé beleraktam. Nagyon jó lett, gondolom, megosztom veletek.

Hozzávalók 4 személyre:

20- 25 dkg lencse néhány órával előbb megmossuk, és hideg vízben beáztatjuk.

10 dkg rizs, amit otthon a szekrényben találsz rizottó, jázmin, basmati. Csak a főzési időt vedd figyelembe, ha barnarizst adsz, ...

Tovább Szólj hozzá

Különleges leves nemzetközi levesek hús nélküli levesek

2017. jan 26.

Curry-s édesburgonyaleves

írta: Levesbáró
Curry-s édesburgonyaleves

currys_edesburgonya_leves.jpg

Ahogy a magyar termesztésű édesburgonya, vagy batáta kezd tért hódítani egyre jobb árakat látok az üzletekben. Bár a kutatók szerint a két burgonyafajtának összetevői nagyon hasonlatosak, a reformtáplálkozás hívei értékesebbnek tartják a nálunk már hagyományosnak tekinthető fajtáknál. Remélem a sok magas antioxidánst tartalmazó lila burgonya is hasonló karriert fog befutni nálunk. Mindenesetre én nagyon megszerettem, az Indiai ízesítés amúgy is közel áll a lelkemhez ezért is osztom meg veletek ezt a kitűnő receptet. Ráadásul nagyon hamar elkészül. Sokan krémlevesnek ismerik, de így hamisgulyásosnak szerintem jobban néz ki!

Hozzávalók 4 személynek:

1-3-5 db Kb. 1Kg. Édesburgonya (batáta) (néha gigantikus méretűekkel ...

Tovább Szólj hozzá

nemzetközi levesek hús nélküli levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek Különleges konyhák

2017. jan 19.

Töltött paprika leves

írta: Levesbáró
Töltött paprika leves

Töltöttpaprikakrémleves, hogy tovább fokozzam!

toltottpaprikaleves.jpg

Manapság egyre nagyobb divat, hogy átlépjük az ételek közötti kategóriákat. Ezt az alap ételünket újrahangoltam. Tudom, Erdélyben készítenek hasonló néven, de az nekem akkor is töltött paprika. Őszintén bevallom, nem volt időm túl sokat bajlódni vele, paprikám is nem volt éppen tölteni való, ezért gondoltam, hogy egytálételnek alakítom át. Nagyon finom lett ezért gondoltam arra, hogy megosztom veletek.

Hozzávalók 4 személyre

30 dkg Darált sertéshús

½ Liter házi paradicsomkonzerv (keresztmama ajándéka) de ha nincs otthon ilyen, akkor 1 doboz jó minőségű kedvencem: a San marzano paradicsom konzerv.

2 db zöldpaprika kicsumázva nagy kockákra vágva.

1 db fehér saláta hagyma tisztítva nagy kockákra vágva.

12 dkg Rizs ...

Tovább Szólj hozzá

Különleges leves liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek húsos leves

2017. jan 17.

Avokádóleves

írta: Levesbáró
Avokádóleves

avokado_leves.jpg

Tapasztalataim szerint nekünk, Magyaroknak nagyon bejön a Mexikói konyha. Az eddig már alapételeinknek számító burgonya, kukorica, paradicsom, paprika mellé kezd felzárkózni az avokádó is. Sajnos még nálunk csak üvegházban termeszthető, ezért csak importált áruként találkozunk vele. Sajnos kőkemény éretlen formában, szerencsére utóérő. Szobahőmérsékleten papírzacskóban tartva néhány nap alatt ehetővé válik. Nagyon sokoldalúan hasznosítható, élettani hatása pedig nagyon jó. Ausztráliában például a babák első nyers táplálékaként is nagyon kedvelt. Gyakran látni, az ottani játszótereken anyukák éretten, (mert ott ilyen is van, könnyű nekik ott a trópusi északon ez is megterem!) Felvágják, kicsit összenyomkodják, és ...

Tovább Szólj hozzá

nemzetközi levesek húsos leves A világ legjobb levesei

2017. jan 13.

Fokhagymaleves

írta: Levesbáró
Fokhagymaleves

Nem csak a vámpírok ellen!

fokhagymakremleves.jpgTámad, az influenza csapjunk oda neki! A fokhagyma erre kitűnő csodaszer. Az egyik legősibb, szinte az egész világon elterjedt, fertőtlenítő hatású fűszer és gyógynövényünk. Szinte már közhely, hogy milyen sok féle betegség gyógyítására alkalmas. Köztük a felső légúti panaszokra is kitűnő. Persze sokak számára riasztónak hat az erős kénes illata. Ez tartotta vissza hajdanán az előkelő népeket fogyasztásától. Amikor viszont megfigyelték, hogy az egyszerű köznép sokkal egészségesebb, mint ők akkor kezdték el használni. Az erős szagát a petrezselyem, és a tej sikeresen tompítja, ezért a receptben mindkettőt megtaláljátok.

Ha kedved támad megfőzni lehetőleg magyar fokhagymát, vegyél hozzá a piacon. Ezt most nem csak a ...

Tovább Szólj hozzá

hús nélküli levesek A világ legjobb levesei

2017. jan 10.

Főzőtanfolyam!

írta: Levesbáró
Főzőtanfolyam!

fozotanfolyam.jpg

Barátaim javaslatára azon gondolkodunk, hogy Zamárdiban a https://szallas.hu/fitbalance-centrum-junior-panzio-zamardi -ban. Hétvégén ott alvós főzőtanfolyamot, összejövetelt szerveznénk igény szerint. Csapatépítőknek, baráti társaságoknak.

Terveink szerint természetesen leves különlegességek, hagyományos ételek elkészítése, bográcsozás, grillsütés is szerepelne a programban. Igény szerint persze speciális, fogyókúrás, lisztmentes, húsmentes ételeket is  megfőzhetnénk együtt. Téged érdekelne egy ilyen buli? Lenne kaja, pia, (csajok, pasik, persze erről neked kell gondoskodni!)!

(Ha érdekel írj, vagy nyomj egy like-t Köszönöm!

Tovább Szólj hozzá

Programajánló Mesterkurzus

2017. jan 06.

Görög lencseleves

írta: Levesbáró
Görög lencseleves

Soupa Fakes

homemade_vegan_medeterrean_lentil_soup.jpg

Csillaghegyi szomszéd barátom Archimédesz mutatta meg először nekem ezt az ételt. Egy nagyon fagyos behavazott napon, több ouzo elfogyasztása után kezdtük el megfőzni ezt jellegzetes téli ebéd, vagy vacsorafogást a görög lencselevest. A hagyományaikban nagyon erősen beépült az együtt főzés, vagy különleges receptjeik vendégekkel való megosztása. Sokszor előfordul, hogy az étterem szakácsa beinvitál, hogy nézzed, meg hogyan készíti különleges fogásait.

De térjünk vissza a lencsére. Nagyon egészséges, nem csak az értékes étkezési rostok miatt, hanem gazdag növényi fehérje tartalma miatt is. A levesnek érdekessége a sűrítő anyaga, a sokak számára nem kívánatos liszt helyett a sült hagyma. Ráadásul ez a különleges ...

Tovább Szólj hozzá

fogyókúrás Különleges leves nemzetközi levesek hús nélküli levesek

2017. jan 03.

Édes kukoricaleves pirított kesudióval

írta: Levesbáró
Édes kukoricaleves pirított kesudióval

kesudios_kukoricaleves.jpg

Mexikóból hazatérő cimborám áradozott erről a levesről, addig nyaggatott, míg össze nem állítottam a receptet. Gondolom, titeket is érdekelhet, ezért osztom meg veletek is. Nagyon hamar megfő érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 4 személyre:  

½ Kg az évszakra való tekintettel gyorsfagyasztott zsenge morzsolt, de szezonban feltétlenül próbáld ki friss tejes kukoricából is.

10 dkg Kesudió egészben szárazon megpirítva, hogy amikor esszük a kukorica lágy roppanásával ellentétben találkozzunk egy ropogós maggal is. Vagy megőrölve lisztnek hozzákeverve titkos ízfokozónak, sűrítőnek. 

2 dl tejszín

1 EK cukor, vagy ennek megfelelő édesítő

1 EK étkezési keményítő, vagy liszt

4 dl víz, vagy zöldség alaplé, esetleg ...

Tovább Szólj hozzá

Különleges leves nemzetközi levesek hús nélküli levesek