Ez egy kihagyhatatlan történelmi leves recept. Sok százezren megkóstolták imádják, most elárulom hogyan készül !
A bableves Jókai Mór kedvenc levese több nemzedék konyhájában finomodott odáig, ahogyan nagyon kedves nagynénim, Juci nénim főzte. A nagy szemű babból tarkabab lett a malacköröm füstölt csülökre, majd tarjára és kolbászra változott az evolúció során. Én még a mai nap is így készítem, ahogyan hajdanán, Biatorbágyon a legnépszerűbb sváb vendéglőben készítette. Ahány ház, és szakács annyi recept, de számomra ez az elkészítés eljutott arra a szintre, amelyen már nem kell, változtatni. Már a neve is csalóka, hiszen ez már nem is leves inkább egytálétel. Ha ebből egy tányérral, friss házikenyérrel megeszel, nem fogsz második fogáshoz nyúlni. Nem véletlen, hogy egyik top ételünk.
Hozzávalók 4 személyre
40-50 dkg tarkabab
50 dkg nyers füstölt tarja én a békebeli hagyományos füstölésűt veszem. Nagyon sós, de még visszatérek rá!
1 szál jobb fajta füstölt kolbász egészben!
1 nagyobb fej vöröshagyma
1-2 sárgarépa, petrezselyem gyökér, egy kisebb zellergumó
2-3 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika, és egy paradicsom
2-3 dl tejföl
2 EK zsír
10 dkg házi készítésű reszelt tarhonya, (sajnos délutánonként nem érek rá csipetkét szaggatni)
2 EK liszt
3-4 levél babér, só, kis csomag petrezselyem.
1 EK fűszerpaprika.
Előkészítés:
Előző este a megmosott babot a füstölt tarjával áztasd be annyi vízbe, hogy bőségesen ellepje, mert legalább kétszeresére dagad, és a főzési idő is lerövidül. A tarja sójának is egy része kiázik nem lesz annyira sós.
Elkészítés: A hagymát és a zöldpaprikát, fokhagymát vágd apróra, és a zsír egyik felével dinszteld, meg majd öntsd hozzá a babot a füstölt tarjával az áztató levével együtt, add hozzá a babérlevelet és az egész kolbászt. Ha így főzöd sokkal szebb színe, és jobb íze lesz, amikor elkészül. Amikor már majdnem megpuhult szedd ki a húsokat, és add hozzá a kockára vágott vegyes zöldséget. Amikor ez is majdnem megpuhul, akkor öntsd bele a tarhonyát. Ez után készítsd el rántást, zsírban zsemlye színűre pirítsd meg a lisztet, dobd, rá a fűszerpaprikát gyorsan keverd el és hideg vízzel engedd fel, ez után öntsd bele a tejföl és simára keverd ki. Most ezt is add hozzá a leveshez és forrald ki. Kóstold meg, de vigyázz a kolbász és a tarja még elég sók sót ad ki magából. Ezeket vágd össze és keverd hozzá. Hintsd meg az összevágott petrezselyemmel. És tálalhatod. A siker nem marad el!