(a fotóért köszönet Korpádi Péternek és Patyi Szidóniának)
Csapjunk oda végérvényesen a náthának, influenzának. Angolszász körökben a nátha legjobb ellenszere a forró leves. Nem véletlenül még a Micimackóban is ezt visznek a betegnek. De nem csak a forró húsleves a gyógyír. Hosszan sorolhatnám, mi esik ilyenkor jól. Többek között ez a leves. Az illatos alma, a savanykás pikáns íz a fertőtlenítő hatású fűszerek együttesen segítik leküzdeni a rossz közérzetet. Na meg persze nagyon finom is! Ezért aztán ne csak betegség esetén fogyasszuk. Akár vendégvárónak, csemegének, grillezéskor előzetesnek kitűnő. Ha sok a gyerek igyekezzünk maradéktalanul kiforralni a benne lévő bor alkohol tartalmát. Ha pedig esti parti kelléke, akkor akár meg is emelhetjük a mennyiséget. Az alma fajtája meghatározza a főzési időt, pl. az érett Jonagold, vagy Gála megelégszik egy forralással, de a zöld alma fajtákat keményebb húsa miatt puhulásig főzzük.
Hozzávalók 4 személyre
Almahéjas 1 kg
2 dl Illatos fehérbor, (Cserszegi fűszeressel készítem)
4 evőkanál cukor, vagy xilit, eritrit, stevia ízlés szerint
Egy kisebb megtisztított reszelt gyömbér
2 dl tejföl
1 citrom leve ízlés szerint.
2 dl főzőtejszín persze ezek lehetnek nővényi eredetűek, cocomas, stb.
1 EK étkezési keményítő, vagy finomliszt, esetleg pudingpor, sűrítésnek
1 kupica ( 4 cl bodzaszörp)Én az Aldi-st használom.
4 db szegfűszeg egy kis darab egész fahéj
1 csipet só
5-6 dl víz
díszítésnek, friss mentalevél,vagy citromfű
Elkészítés
A fehérbort egy kis edénybe a fűszerekkel tegyük fel főni. Amikor nagy részér elforrta, akkor szűrjük hozzá a felszeletelt almánkhoz. Célszerű minél előbb megkezdened a főzést, mert az almába lévő enzimek vágás után bebarnítják. Ezt citromos vízzel vagy mielőbbi megfőzéssel küszöbölheted ki. A főzőlevet sózd, édesítsd és így forrald fel. Miután megpuhult az alma, hozzárakhatod a megreszelt gyömbért. A hosszú forralás az értékes összetevőket lebonthatja! A tejfölt keverd ki a sűrítővel, főzőtejszínnel és néhány kanál forró levessel(ezt hívjuk hő kiegyenlítésnek). Majd egybeöntve forrald ki. Vigyázz hajlamos arra, hogy kifusson az edényből!
A leves enyhe hányinger tengeri betegség esetén is jó hatással van! Egyes óceánjárókon a tengeribetegeknek gyömbérporos kapszulát ajánlanak, mennyivel finomabb ez!