Persze, nem valószínű, hogy ilyen erős tartónk és ennyi bográcsunk legyen, mint Katlan Tóniknak Kapolcson. De ideális vendéglátó program, ha a vendégeinket bográcsban készülő étellel lepjük meg. Ha van erre, hogy szabad téren egy tűzrakásra, faszén hevítésre vagy nyílt gázégőre alkalmas helyünk. Ha pedig nincs akkor, keressünk egy kijelölt tűzrakó helyet akár egy kirándulás keretében, természetesen ügyelve arra, hogy csak engedélyezett időszakban kerüljön erre sor. Nagyon érdekes, tartalmas, izgalmas időtöltés, a tűz mellett jókat lehet beszélgetni, különösen, ha néhány palack jófajta bor, sör is lapul a hűtőben, hűtőtáskában vagy a közeli patakmederben. Nem véletlenül, a Magyar gasztronómia egyik legősibb főzési módja ez. Mi például a baráti körben vettünk közösen egy nagy bográcsot, és előre megszervezzük, hogy hova menjünk kirándulni. Feladatot mindenki találhat magának tapasztalatának és tehetségének megfelelően. A bevásárlástól, tűzifagyűjtéstől, tűzrakásig, az alapanyagok megtisztításától összeaprításától, a megfőzésig. A gyerekek is imádják, mert kontroláltan tüzeskedhetnek. Amíg az étel fő a környéken jókat lehet túrázni, persze valakinek a helyszínen kell maradni aki, őrzi a tüzet és az ételt. Nálunk általában ez én szoktam, ez a Valaki lenni. Mi mindent lehet így elkészíteni? Akár egy egyszerű paprikás krumplitól, lecsótól, gyakorlatilag minden egytálételt megfőzhetünk ezen a módon. Sok esetben csak az erre szánt idő szab ennek határt. Hiszen a krumpli fél, de például egy marhapörkölt akár 4 órát is főhet. Ezeknél az ételeknél csak a nyersanyagok főzési idejét kell csak összehangolni. A hagyománytisztelők, vagy a paraszti étkeket szeretők akár egy slambuccal megpróbálkozhatnak, csak ennél vigyázzunk, kell arra, hogy ehhez laposabb bográcsra van szükség, hogy rázással meg tudjuk fordítani. Ideális ezen a módon egy tartalmas, húsos levest elkészíteni. Ezek akár még hűvösebb időben is nagyon jól esnek a levegőn megéhezett népeknek. Egy szelet jó fajta kenyérrel akár fő étkezés is lehet. Készítettem már természetesen gulyást, tyúkból, sertésből, marhából. De többek között palóclevest, bakonyi gombás gulyást, vad ragulevest, korhelylevest, bablevest kolbásszal, lencselevest füstölt hússal. Ezek egy részét még a Levesbáró blogra is felraktam. Ha kérdésetek van, ezzel kapcsolatban jelezzétek. Úgy is jön a kirándulási szezon hajrá!!!