Ifjúkorom alapvicce volt a Fradi kolbász elnevezés honnan ered? Hogy „mindent bele” ! Még az akkori árra is emlékszem 2 Ft környékén volt. Az akkori húsipar ezt nagy nagy mennyiségben gyártotta. A húsipari aprólék, hulladékból készülhetett. Az íze finom volt, de mivel még nem voltak akkoriban korszerű nagy teljesítményű kutterek, szeparátorok gyakran nagy ínas csimbókokra haraptál, ha etted, ezért aztán a finnyásabb népek az I. kolbászt vásárolták a hentesnél, hogy gőzben főzve mustárral, zsemlével meglegyen, az olcsó laktató reggeli. A nemzeti ételnek számító lecsóba viszont a családok nagy részénél ez a kolbász jutott, már neve ezt sugallta. Hiszen: Lecsókolbász volt a becsületes neve.
Hogy jutott ez most az eszembe? Ez a „mindent bele” tematika erre a levesre is jellemző lehet. Nem is beszélve a zöld színéről, hiszen a zöld sasokról még a focit nem kedvelők is bizonyára hallottak. Nem akarlak untatni titeket miért fontos a klorofil tartalmú alapanyagokat enni, elég tudni, hogy fontos antioxidáns, segít a méregtelenítésben. Egy szóval egészséges.
Minden időszaknak megvan a legjellemzőbb alapanyaga, most éppen az üde levélzöldségeknek van itt a szezonja. A saláták, spenót, sóska, mángold, petrezselyem, zeller, ilyenkor a legszebbek, és legfinomabbak. Bátrabbak a csalán és pitypang levelekkel is próbálkozhatnak. Percek alatt elkészül, hiszen ha túl sokáig főzöd éppen az üde zöld színét, és az értékes összetevőket veszítheted el. Egy fontos konyhagép viszont szükséges hozzá, turmix, vagy bot mixer.
Hozzávalók 4 személyre:
½ Kg vegyes zöldlevél spenót, sóska, petrezselyemzöld, zeller zöld, mángold, friss kelkáposzta, saláták, esetleg csalán, pitypang levél (persze tiszta helyről, lehetőleg ne az országút mentéről begyűjtve) gondosan bő vízben megmosva, nagyjából feldarabolva. Mindenki összeállíthatja ezekből a kedvenc keverékét, borásznyelven cuvée-t.
1-2 db főző hagyma, még a zöldjéből is hozzávágva. vagy a csomag újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 TK só
1 EK zsiradék, amit kedvelsz olíva vagy más növényi olaj, kókuszzsír, vaj, liba, vagy kacsazsír
Sűrítésnek:
1-2 EK lisztből habarás, de ha glutén mentesen étkező van a családban
Belefőzött rizottórizs, köles, zabpehely stb.
Fűszerek:
Frissen őrölt feketebors, szerecsendió, korianderlevél, cayenne bors
Selymesítésnek:
Tejszín, növényi tejszín.
Elkészítés: nagyon egyszerű, és gyors.
A gondosan megmosott összetevőket, ha szükség van rá, nagyjából vagdosd össze. És lassú fokozaton, roppanósra a sűrítésnek szánt gabonafélével együtt főzd meg. Ez kb. 10-15 perc. Sózzuk, fűszerezzük, a végén turmix old pépesre. A legvégén öntsd bele a tejszínt. Majd forrald fel.
Tálaláskor a tetejére tejhabot, tejszínt illetve növényi tejszínt tehetünk. Borsmalommal őrölhetsz még rá frissen borskeveréket.