A fotó: NYT Cooking - The New York Times
A hidegen elkészített és tálalható szupergyors egyszerű leves, nem igényel semmilyen szaktudást, tapasztalatot.
Ausztráliában a kisgyermekek első szilárd ételeinek egyike az avokádó. Hányszor láttam Sydneyben anyuka a játszótéren kicsit villával összetörte ezt a nagyon egészséges zöldségfélét, és már adta a babának. A mi megszokott leveseinkhez képest sokkal sűrűbb és tartalmasabb. Kitűnő parti előétel is lehet, mint mártogató, vagy bagettel. Nincs benne hozzáadott liszt és zsiradék. Minek is, mert igen magas a növényi zsiradék tartalma. Ha a család nem fogyaszt tejet, ezt növényi tejjel pótolhatjuk, akár rizs, zab, vagy a kókuszból készülttel is harmonizál. A Cayenne bors láttán sok anyuka összeráncolja homlokát, de ezt elhagyhatjuk, vagy mint ahogy Thai gyerekekkel teszik, mi is fokozatosan hozzá szoktathatjuk őket. Emlékszem, amikor Bankokban a kicsiknek készített étel is túlcsípős volt számunkra. Persze olyan országban ahol még az üdítő is erős a friss gyömbértől ott ez megszokott.
HOZZÁVALÓK:
- Körülbelül 2 csésze apróra vágott érett avokádó húsa (3 vagy 4 kis avokádó)
- 3csésze teljes tej legalább legalább 3% feletti, de pótolhatjuk, kevés főzőtejszínnel
- Só és Cayenne bors, vagy frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2evőkanál frissen préselt citromlé , ízlés szerint
- Egy maroknyi vagy több kis főtt garnélarák
- Apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem zöld.
ELKÉSZÍTÉS:
Tedd a megtisztított összevágott avokádót egy mixerbe. Add hozzá fele tejet, egy nagy csipet sóval és egy kis csipet Cayenne-nel pürésítsd. Add hozzá citromlét, ha pikánsad szereted, de csak folyamatos keverés mellett, mert a sav kicsaphatja a tej fehérjéit. Ez után add még hozzá maradék tejet és még keverd egy rövid ideig, majd hűtsd akár 6 órán keresztül. Feltétlenül le kell takarnod, mert ellenkező esetben elszíneződik az oxidáció miatt a teteje.
Díszítsük garnélával, és vagy petrezselyem, vagy koriander zölddel, és tálaljuk.