Ahogy a magyar termesztésű édesburgonya, vagy batáta kezd tért hódítani egyre jobb árakat látok az üzletekben. Bár a kutatók szerint a két burgonyafajtának összetevői nagyon hasonlatosak, a reformtáplálkozás hívei értékesebbnek tartják a nálunk már hagyományosnak tekinthető fajtáknál. Remélem a sok magas antioxidánst tartalmazó lila burgonya is hasonló karriert fog befutni nálunk. Mindenesetre én nagyon megszerettem, az Indiai ízesítés amúgy is közel áll a lelkemhez ezért is osztom meg veletek ezt a kitűnő receptet. Ráadásul nagyon hamar elkészül. Sokan krémlevesnek ismerik, de így hamisgulyásosnak szerintem jobban néz ki!
Hozzávalók 4 személynek:
1-3-5 db Kb. 1Kg. Édesburgonya (batáta) (néha gigantikus méretűekkel lehet találkozni) megtisztítva kockára vágva
1 db közepes vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva
2-3 érett paradicsom, esetleg ennek megfelelő paradicsomkonzerv
1 TK étolaj, ghi, vaj
1 TK Garam masala
1 diónyi friss gyömbér megtisztítva, reszelve
1-2 TK só
1 TK Asafoetida
1-2 TK Curry fűszerkeverék
1 TK Római kömény
½ TK curry paprika
Díszítésnek Joghurt, tejföl, Kókusztejszín, friss koriander levél, vagy petrezselyem zöld
Elkészítés:
A zsiradékon megpirítjuk a hagymákat, majd rátesszük az összevágott burgonyákat. Kevergetés mellett pirítjuk, meghintjük a fűszerekkel, sózzuk. Felengedjük vízzel, de még jobb, ha zöldség alap lével. Rövid főzés után el is készül. Vigyázz nagyon hamar megfő, ráadásul a forró levesben is után puhul a burgonya!