A hús nélküli táplálkozás egyik fontos fehérjeforrása, a csicseriborsó ezen kívül még nagyon változatosan is elkészíthető. Legismertebb ebből készült étel az arab Falafel. Persze én egy másik észak-afrikai, pontosabban marokkói receptet mutatok meg nektek a fűszeres csicseriborsó levest. Sajnos nálunk gyakran silány minőségű több órán keresztül sem megfövő borsóhoz jutunk, ezért feltétlenül áztassuk be egy éjszakára és enyhe sós vízben akár kukta edényben főzzük meg. Sajnos pontos főzési időpontot nem tudok megadni, mert szállítmányonként változó, hogy hány évig száradt egy raktárban. Ha elfogadod azt a kompromisszumot, hogy konzervet használsz, ekkor ezt a problémát kikerülheted.
Hozzávalók 4 személyre:
Csicseriborsó 20 dkg (konzervből kb. a duplája)
2-3 db sárgarépa hasáb, vagy kocka
1-2 db paradicsom kockára vágva
1-2 db petrezselyem gyökér zölddel együtt hasáb, vagy kockára vágva
1-2 fej vöröshagyma aprítva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva, vagy aprítva
Diónyi méretű gyömbér reszelve, vagy aprítva
2 EK zsiradék kókuszolaj vagy olívaolaj
1-2 TK só
Fűszerek: római kömény, chili vagy cayenne bors, koriander por, fekete bors, curry por, csipet fahéj. Vagy Marokkói fűszerkeverék.
Csipet kapor, friss korianderlevél díszítésnek.
Elkészítés:
A hagymákat olajban megpirítjuk, és hozzáadjuk a zöldségeket, gyömbért, fűszerek felével meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk az előzetesen megfőtt, vagy konzerv borsót. Levükből annyit öntök hozzá, hogy elegendő mennyiséget kapjunk. Lassú fokozaton forraljuk. A legvégén kerül hozzá a paradicsom, a fűszerek maradéka, esetleg zöldségleves kocka. Azért szoktam kétszer fűszerezni, mert a főzés során változnak az fűszerek ízei, ezért frissítem fel még egyszer.
Gyakran használok megbízható helyről fűszerkeverékeket. Ezek egyszerűbbé teszik életemet, nem kell egy csomó megbontott kis tasakkal, bajlódnom. A képen éppen egy ilyen van. Csak fűszert tartalmaz! Nem szeretem a sóval, cukorral, ízfokozókkal, modifikált keményítőkkel, élesztő kivonatokkal dúsított keverékeket, mert gyakran megtréfálnak nem a kívánt ízt kapom. Ráadásul ár-érték arányban is becsapósak.