Azok közé tartozom akiknek szerencséjük volt hallani Dr. Dinya Zoltán professzor, táplálkozással kapcsolatos tanításait. Őt idézve: a jövőbeni egészségünk azon is múlhat, hogy a bennünk élő hasznos baktériumokat milyen módon tápláljuk, és mennyire tudjuk megóvni őket. Ebben segít inulin tartalma miatt a csicsóka. Szinte csoda tápanyagnak is nevezhetjük, különösen cukorbetegeknek( zsemlekocka nélkül!), szívbetegnek ajánlott. Ha kertedbe elülteted nő mint a gyom. Ráadásul minap láttam a Tescoban is.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg csicsóka
1-2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 burgonya
1 zeller gumó
1 petrezselyem gyökér, zöldjével együtt
1 evőkanál vaj
1,5 dl tejszín, vagy növényi tej is pl. coco mas.
egy csipet fekete bors
1-2 db babérlevél
1-2 teáskanál só
ízlés szerint citrom, ha pikánsan szeretjük.
Levesbetét lehet zsemlekocka, tésztagolyó, mozzarella sajt.
Elkészítés:
Vajon a megmosott megtisztított nagyjából összeaprított zöldségeket párold egy kis ideig, majd kb. 1 liter vízzel engedd fel, fűszerezd és főzd készre. Ekkor add hozzá a tejszínt, és az összedarabolt petrezselymet. A többi a bot mixer dolga. Tálalásnál gondosan megmosott citrom szelettel ízesítheted, díszítheted. Nagyon egyszerű, különleges, ennyit megehetsz egészséged érdekében.
- A tejszínt de különösen a coco mas-t ne forrald sokáig, mert kicsapódik és grízes lesz
- A citrusfélék héja erős gombaölő mérgekkel van kezelve, nagyon gondos mosás után tehetjük csak az ételbe. Ha teheted díszítésre bio citrom a legjobb!